Sıkça Sorulan Sorular

 Pvc nedir?

PVC, genel deyimi ile ”vinil” , (Poli Vinil Clorür) kelimesinin kısaltılmış şeklidir ve petrol (veya doğalgaz) ile tuz’dan petrokimya tesislerinde üretilen bir polimer türüdür. Çeşitli katkı maddeleri ile harmanlandıktan sonra yüksek sıcaklıklarda şekillendirilerek plastik haline getirilir ve kullanılır. PVC, polimer zincirinde klor otomu taşıyan ender termoplastiklerdendir. Klor içermesi nedeni ile PVC’nin alev alma sıcaklığı yüksektir, alev tutuşduğunda kendiliğinden hemen söner. PVC çok yüksek sıcaklarda termal olarak kolaylıkla bozulur ve korrozif bir gaz olan hidroklorik asit çıkartır. PVC, diğer polimerlere kıyasla daha fazla miktarda ve çeşitte katkı maddesi ile karıştırılabilir. Bu nedenle de, PVC plastik malzemenin maliyeti nispeten düşüktür; genel ve çok amaçlı kullanım sağlar. PVC, Polietilen’i takiben en çok kullanılan bir polimer türüdür.

Pvc nerelerde kullanılır?

PVC,ilk kez 1920’li yıllarda sentezlenmiş ancak 1930’lu yıllardan sonra kullanılmaya başlanmış ve kullanımı özellikle II. Dünya Savaşı yıllarında artmış; son 20-30 yıllık süreçte ise en yaygın kullanılan polimer türlerinden biri olmuştur.Otomotiv ve inşaat sektörü başta olmak üzere bir çok alanda kullanılmaktadır.
Pvc, inşaat sektöründen duvar-yer kaplaması malzemesi yapımında oldukça fazla kullanılmakta ve tercih edilmektedir.

Pvc Zemin Kaplama çeşitleri ve avantajları nelerdir?

Pvc yer döşemesi olarak; Heterojen Pvc Zemin KaplamaHomojen Pvc Zemin Kaplama,Spor Pvc Zemin Kaplama ,Lvt (Luxury Vinyl Tile)Pvc Zemin Kaplama ve İletken (Conductive) Pvc Zemin Kaplama olarak sınıflandırabiliriz.

Günümüz zemin kaplama sınıflarında olmazsa olmazlar arasında Hijyen önemli bir yer tutmaktadır.Bu yüzdendir ki;Hastane,Ev,Ofis,Yaşlı bakım evleri,Yurtlar,Kreşler ve Restaurantlar için ideal ve aranan bir zemin kaplama çeşitidir.

  • Antibakteriyel,Antistatik ve Antifungal özellikte
  • İnsan sağlığına zararlı ağır metaller içermez(Crom6,Civa ve Kadminyum)
  • Islak ve eğimli ortamlarda kaymazlar
  • Bakım ve temizliği kolaydır
  • Kimyasallara karşı dayanıklıdır
  • Rutubet ve küflenmeye karşı dayanıklıdır
  • Yoğun yaya trafiği başta olmak üzere bir çok alanda dayanıklılık testleri mecvuttur

Linolyum Zemin Kaplama Nedir?

Linoleum, 1863’te İngiltere’deki latin adı linoleum, keten anlamına gelen linum ve yağ anlamına gelen oleum adını veren Frederick Walton tarafından icat edilmiştir. Yüzyılın ilerleyen saatlerinde, İskoçya’nın Kirkcaldy’deki bir döşeme üreticisi olan Michael Nairn, yer döşemesini mükemmelleştirdi ve bu sayede bugün görülen bir özellik olan kakma desenleri gibi özellikleri ortaya çıkardı.

Linolyum, linolyum çimentosu adı verilen kalın bir karışım oluşturmak için keten tohumu yağı oksitleyerek üretilen bir zemin kaplamadır.

 Linolyum tamamen doğal,% 100 biyolojik olarak parçalanabilir bir malzemedir. Keten tohumu yağı, çam reçinesi, mantar, odun, çeşitli pigmentler ve kireçtaşından yapılır. Bileşimi nedeniyle antistatik, antialerjik ve antibakteriyel bir maddedir. Üretildiği ve kullanıldığı zaman, insanlara veya çevreye zararlı hiçbir toksin oluşturulmaz, hatta çam reçinesi buharları nedeniyle solunum problemi olan kişiler için bile yararlıdır.

Linolyumu olağanüstü bir zemin kaplama çözümü kılan ,aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Doğal Linolyum tamamen ekolojik,% 100 biyolojik olarak parçalanabilir bir malzemedir;
  • Sıcak ve konforlu döşemeyi temsil eder;
  • İçeriği nedeniyle, antistatik, antialerjik ve antibakteriyel zemin kaplamalarını temsil eder, bu da solunum problemleri olan kişilerin ve alerjisi olan kişilerin zaman harcadığı odalar ve anaokulları, okullar, sağlık gibi yoğun bakım gerektiren odalar için idealdir.
  • Son derece uzun ömürlüdür 20 ila 30 yıl ömürleri vardır.sürebilir ve uygun şekilde korunursa daha uzun sürebilir
  • Rahattır, rahatlatır ve eklem basıncını emer ve bu nedenle insanların ofis, doktor ameliyatları, mutfak gibi daha uzun süreler beklemesi beklenen odalar için uygundur
  • Mükemmel bir akustik ve termal izolatördür; linolyumun yumuşaklığı ve yalıtım özellikleri nedeniyle, tüm sesler odanın içinde kalır ve dışarıdan gelen sesler odaya girmez. Bu şekilde, mekan’ın tüm kullanıcıları için rahatlık sağlanır
  • Geniş bir renk ve desen yelpazesine sahiptir.Mimarların tasarımları için ideal renk skalasına sahiptir.
  • Linolyum Zemin Kaplamaları;2,0 mm-4,0 mm arası kalınlıklarda üretilen rulo zemin kaplamadır.

Linolyum içeriğinde bulunan madde ve oranları;

  • %28 Odun unu ,Mantar unu,
  • %15 Kireçtaşı (Kalsiyum Karbonat)
  • % 7 Alüminyum Hidroksit (kayadan çıkarılan mineral)
  • %0,5 Sabitleyici (ısı ve ultraviyole ışık etkilerini önler)
  • % 8 Doğal jüt taban. (jüt bitkisinin sapından elde edilen lif)
  • % 5 Çam ağaçlarının reçinesi
  • % 5 Titanyum Dioksit (beyazlatma için kullanılan mineral)
  • %0,5 Doğal pigmentler
  • %31 Keten tohumu yağı

Lüks Vinil Karo (LVT) Nedir?

LVT; lüks vinil, esnek döşeme olarak tabir edilebilir. Ahşap, taş ve mermerin doğal görüntüsüne sahip olarak üstün teknoloji ile üretilen LVT,  günümüzde en dayanıklı ticari yer kaplamaları ile yarışıyor.

Bu döşeme ürünleri, en zor hava koşulları altında dahi kaplandıkları yüzeye çok sıkı ve iyi tutunabilen malzemeler. Bu nedenle boyutsal kararlılıkları, diğer ürünlere göre çok daha yüksek. Düz ve temiz her türlü zemine kolaylıkla uygulanabilen LVT, yoğun/ağır trafikli alanlarda uzun yıllar boyunca ilk günkü görüntüsünü koruyor.

LVT esnek yapısından dolayı üzerinde ayakta dururken ve çalışırken konfor sağlıyor.

LVT, esnek bir vinil taban, vinil renk katmanı, fotografik film tabakası ve bir poliüretan veya alüminyum oksit üst katmandan meydana geliyor. Temel katmanların yanında ürünü daha nitelikli hale getirmek için ayrıca, ses emici dolgu katmanı, cam elyaf boyut sabitleyici katman ve kırılmayı önleyici denge katmanları da bulunan ürünler üretilir. Koruyucu üst tabaka -teknik deyimle “wearlayer”- ürünün dayanıklılığı için çok önem taşıyor. Bu tabakanın ticari sınıf ürünlerde 0,50 mm’nin altında olmaması tavsiye ediliyor. Modern teknoloji ile farklı özelliklerde tabakalardan çok katmanlı olarak üretilen LVT yüksek dayanıklılığının yanında, mimarlara yaratıcılığını sergileyebileceği sınırsız olanaklar sunuyor.

LVT her tip lekeye karşı dirençli, özellikle gıda lekeleri, diğer kir ve sıvı içeren lekelere karşı son derece mukavemetli bir ürün. Bazı yer kaplamaları malzemelerine, lekelere karşı daha dayanıklı olması ve kolay temizlenmesi adına ürünün üst tabakasına balmumu sürülüyor. Ancak bu uygulama küf oluşumuna sebep olur ve çalışılan ortamlarda sağlıksız bir yaşam alanı yaratıyor. Oysa LVT ürünlerinde böyle bir risk bulunmuyor.

Bununla beraber, sunduğu kayma direnci, özellikle yoğun trafik alan ticari mekânların yer kaplamalarında emniyet teşkil ediyor. Sağlamlığı, sağlıklı yapısı ve dekoratif olması nedeniyle hastaneler, perakende satış mağazaları, ofisler, okullar, mutfaklar, laboratuvarlar, kütüphaneler ve insanların ayakları üzerinde çok fazla zaman harcayarak durdukları her ortam için LVT, kullanım kolaylığı sunuyor. Ayrıca farklı renkleri, desenleri, dokuları ve çok çeşitli stil ve tercih seçenekleri ile her türlü konut ve tüm ticari uygulamalar içinde uygun bir tasarımı bulunuyor.

Nitelikli bir LVT, yeşil bina standartları ve ticari uygulamalarda LEED ve benzeri sertifikalara sahip binalarda kullanım için uygun. Bu tip yapıların, yangın, alev almazlık kodları ve dayanıklılık şartlarını karşılıyor. Su geçirmez bir yer kaplama malzemesi olan LVT, sadece basit nemli paspaslama yöntemiyle temizlenebildiği için bakım kolaylığında da avantaj sağlıyor.

Self Levelling Şap Nedir?

Çok düzgün zemin isteyen kaplama malzemeleri için self levelling şap kullanmak bir zorunluluktur. Çünkü; helikopterle düzeltilmiş şaplarda bile şapın kendi içinde milimetre mertebesinde de olsa, dalgalanmalar ortaya çıkmaktadır. Bu dalgalanmalar son kat kaplamalarda ve özellikle parlak – yarı mat kaplamalarda kendisini daha çok gösterir. Bu nedenle, çok düzgün yüzeyli şap dökmek istendiğinde veya şapı istenilen bir kotta ve terazisinde dökmek gerektiğinde kendiliğinden yayılan hazır şap kullanılması bir zorunluluktur.

Self Levelling Şap İle İlgili Nasıl Teklif  Veriyoruz?

Zeministanbul olarak self levelling uygulamalarında, teknik ekibimiz tarafından zemin durum tespiti yapılmadan uygulama fiyatı vermemekteyiz. Eğer, uygulama yaptıracak müşteri bir profesyonel ise, müşterinin zemin hakkındaki bilgileri bizim için son derece önemlidir; yani bu bilgilerde(beton nasıl dökülmüş, dozajı nedir, kürleme yapılmışmı vb)bizim için durum tespiti yerine geçer. Bu bilgiler bizim için yeterli olursa zemin nemi, uygulama kalınlığı ölçülüp ve uygun astar seçilerek fiyatlandırma aşamasına geçilir.Uygulama kalınlığı zeminde lazer nivo ile kalınlık taraması yapılarak saptanır. Böylelikle, kullanılacak net malzeme miktarı tespit edilir. Tüm bu bilgiler ışığında müşteriye yazılı teklif bildirilir. Teklif aşamasına kadar olan bütün çalışmalar için müşteriden herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Çünkü; bize göre tüm bu çalışmalar doğru uygulama için bir zorunluluktur.

Self Levelling Şap Nasıl Uygulanır?

 a) Uygulama öncesi yapılan büro çalışmaları:

Zemin koşulları self levelling şap için uygunsa kaplanacak nihai kaplama türüne ve maksimum uygulama kalınlığına göre kullanılacak self levelling ve astar belirlenir. Zemin rölövesi çizilir. Ve bu rölöve üzerinde karolaj yapılarak her bölgede lazer nivo yardımı ile kot taraması yapılır. Bu bilgiler bilgisayar ortamında çizilir ve kot değerleri girilerek o zemin için ne kadar miktarda şap ve astar gideceği belirlenir.

b) Uygulama aşamasındaki şantiye çalışması:

Sorunsuz zeminlerde uygulama: Zemin süpürülüp temizlenir. Varsa, oynayan kalkan kısımlar tamir edilir. Ve cinsi önceden tespit edilmiş astar (epoksi veya dispersiyon esaslı) zemine uygulanır. Astarın kurumasının ardından, zemini istenilen nihai kota getirmek için dolgu pulcukları ve ipler ile dolgu biçimi oluşturulur. Ve katalog değerlerine göre hazırlanan şap zemine dökülür. Mala ile yüzey düzeltilir, kirpi rulo ile yüzey taraması yapılarak olası hava kabarcıklarının alınmasının ardından yüzey, hava cereyanından uzak kalacak şekilde kurumaya bırakılır.

Sorunlu zeminlerde: Eğer zemin self levelling için uygun yapıda değilse öncelikle mevcut zeminin düzeltilmesi gerekmektedir. Bu aşamada zemin tozuma durumuna ve kalkma, kabarma yapıp yapmadığına bakılır. Eğer zeminde tozuma var ise şap öncesi zemine epoksi astar emdirilerek (0,50-2,00kg/m2 sarfiyatında epoksi kullanılır) zeminin güçlenmesi sağlanır. Epoksi üzerine temiz silis kumu serpilerek (1,50kg/m2 sarfiyat) epoksi üzerinin pürüzlü olması sağlanır. Epoksi astar bir gün sonra kurumuş olur. Zemindeki serbest kumlar süpürülerek normal uygulama gerçekleştirilir. Eğer zemindeki tozuma ve kalkmalar epoksi astar emdirilmesi ile geçmeyecek kadar fazla ise mevcut zemin kısmen veya tamamen kaldırılır. Yeni klasik şap dökülür. Ve self levelling uygulaması bu sağlam şap üzerine yapılır.

Self Levelling Şap Hangi Zeminlere Uygulanır?

PVC ve lineloum zemin kaplamalarının, lamine-laminat parke uygulamalarının, karo halı kaplamalarının, ince epoksi zemin uygulamalarının altına gerekli olan düz zemin için self levelling şap uygulamaları yapmaktayız.